Aikaa kestävää suunnittelua.
Tapamme työskennellä on vahvasti ihmisläheistä ja ennakkoluulotonta. Lämmin yhteistyö ja viimeistelty työnjälki ovat avaimet kestäviin asiakassuhteisiin sekä pitkään historiaamme. Tilasuunnittelussa lähtökohtamme on toiminnalliset tilat, joissa käyttäjät viihtyvät, voivat hyvin ja työskentely on sujuvaa.
Meille on tärkeää rakentaa myös esteettisesti aikaa kestäviä tiloja jotka pohjaavat ympäröivään arkkitehtuuriin. Lopputuloksessa suunnittelijoiden kokemus, luovuus ja tietotaito sekä kohteen yksilölliset tarpeet punoutuvat yhteen, jolloin jokaisesta tilasta syntyy aidosti omanlaisensa kokonaisuus.
Luomme tiloja, joihin halutaan palata.
Monipuolista osaamista
Sistemin laaja-alainen osaaminen on kasvanut monien erilaisien projektien parissa. Suunnittelukohteita on vuosikymmenten saatossa kertynyt jo yli 1500 aina laivoista hotelleihin sekä toimistoihin ja oppimisympäristöihin. Viime vuosina suunnittelutoimistomme on profiloitunut erityisesti oppimis- ja työympäristöjen kokonaisvaltaiseen suunnitteluun.
Yhdessä
Parhaat projektimme ovat suunniteltu tiiviissä yhteistyössä arkkitehdin, käyttäjien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Uskomme keskustelevaan, avoimeen suunnitteluun parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Tuotamme sisustusarkkitehtuurin lisäksi myös graafisen suunnittelun, arkkitehtisuunnittelun ja projektinhallinnan palveluita.
Kestävää ja innovatiivista
Ideat syntyvät todellisista tarpeista ja käytännön kokemuksesta. Väri- ja materiaalisuunnittelussamme huomioidaan vahvasti ympäristö ja historia. Huolehdimme ajanmukaisesta tietotaidostamme ja ennakoimme tulevaisuuden tarpeita.
Luotettava kumppani
Monipuolinen osaaminen, kestävät ratkaisut ja käyttäjälähtöiset suunnitteluperiaatteet ovat osatekijöitä kestäviin asiakassuhteisiimme sekä pitkään historiaamme. Sistem on sopimussuunnittelija mm. Helsingin, Espoon ja Porvoon kaupungeille, sekä Helsingin yliopistolle. Näiden lisäksi olemme tehneet projekteja esimerkiksi Metropolialle, Markkinointi-instituutille & Rastorille, Kelalle, Efimalle ja Nesteelle.
Sistemin nimi
SISTEM muodostui sanoista SISustussuunnittelu ja TEollinen Muotoilu.
Perustaminen
sisustusarkkitehdit Arto Kukkasniemi, Pekka Perjo ja Yrjö Wegelius yhdistivät voimansa suunnittelutoimiston perustamiseksi
Virallinen konsulttitoimisto
Ystävänpäivänä Sistem ilmoitettiin kaupparekisteriin. Yrityksestä haluttiin luoda vahva, isompi ja konsulttimainen toimisto, joka voisi hoitaa suuriakin projekteja. Kuten tänäkin päivänä, sen ajan sisustustoimisto oli yleensä parin henkilön pieni studio. Sisustusarkkitehdin ammattia ei osattu yhdistää konsulttitoimintaan eikä rakennusprojekteissa ollut useinkaan sisustusarkkitehtia omalla nimellään.
Isommat pyörät
Haimme Suomen Konsulttitoimistojen Liiton jäseneksi (SKOL). Myötämme SKOL järjesti toimialajaotuksensakin uudelleen – mukaan tuli SIS – sisustussuunnittelu.
Teimme suuria pankkikohteita, kouluja ja sairaaloita. Arto Kukkasniemen työryhmä voitti palkinnot Design-80 kilpailussa stereo- ja tv- laitteistaan. Saimme myös ensimmäisiä ulkomaan toimeksiantoja. Henkilökuntaa oli jo n. 30 ja liikevaihtomme oli ylittänyt miljoonan markan rajan jota pidimme lähes uskomattomana saavutuksena.
Ulkomaille
Sistem jatkoi erikoistumistaan risteily- ja matkustaja-alusten suunnitteluun. Suhdanteet vaihtelivat, ja niitä tasoittamaan ryhdyttiin kasvattamaan vientiä erilaisten rakennus- ja kalusteprojektien avulla.
Tekniikka kehittyy
Ensimmäinen tietokone ja valtavan kallis Nokian NMT-450. Tietokone mullisti toimistorutiinit, ja kopiokoneellakin pystyi jo alkeellisesti suurentamaan ja pienentämään piirustuksia.
Suuria kohteita kaikille pankkiryhittymille ja kova työn tahti. Mm.Hotelli Astoria Leningradissa, Kelan pääkonttori, Karibianristeilijöitä ja VR:lle erilaista junakalustoa. Helsingin Strand Inter-Continental ei ollut lainkaan helppo – eri osapuolilla oli poikkeavia käsityksiä siitä miltä Helsingin ensimmäinen luksushotelli näyttäisi. Lopulta Guide Michelin totesi: ”Modern decor, modern art collection!” Intercontinental oli pitkään Suomen ja Pohjoismaiden suurin hotelli.
hullut vuodet
Hotelli Grand Marina, risteilijät, kylpyläkeskuksia ja Viking Europa yhdessä tukholmalaisten kollegojen kanssa. Hotelleja, pankkeja, toimistoja ja tuotekehittelyä. Liikevaihto ylitti kuusi miljoonaa markkaa.
Neljällä sihteerillä pc:t ja suunnittelua varten Autocad-laitteet ja iso A0-tulostin.
3D-suunnittelu
Suomen ensimmäinen 3D-Studion ohjelma
Laman vuodet
Laman myötä projekteja peruttiin, ja yrityksen pyöritystä jatkettiin lähes pelkästään Kukkasniemen perheen voimin, Arto, Riitta, Ola ja Sari sekä Eila Kuula jatkoivat suurprojekteja kuten YIT, Canon, Vantaan lentoasema ja Tallinnan Olympia hotelli.
Vuonna -95 suunniteltiin Hotelli Marski, Rosendahl ja Kalastajatorppa. Alkon ja DHL:n pääkonttorit.
Cad-aikaan
Perinteiset valokopiot, transille piirtäminen ja lyijykynäpiirtäminen väheni ja päättyi sitten kokonaan -Sistem cad-ajassa
Naisyrittäjiä
Sistem siirtyi vanhojen Sistemiläisten Leena Lintusen ja Kaisa Erikssonin sekä Anni Sundin omistukseen. Näin osaaminen, tietotaito, perinteet ja tekemisen tavat säilyivät yrityksen ytimessä. Erikoistuminen laivasuunnitteluun jatkui, ja Annin myötä erityisosaaminen koulu- ja kirkollisissa kohteissa laajeni.
Laivoja
Ryhdyimme valtavaan kansainväliseen projektiin, kun Italian telakoilla valmistettiin suunnittelemamme Finnlinesin matkustaja-alukset. Uudistimme laivoja radikaalisti vanhoista ankkuri-teemoista valoisaan, viihtyisään ja kansainväliseen ilmeeseen.
työympäristöt muutoksessa
Toimistotilojen muutos koppikonttoreista avoimempiin työympäristöihin työllisti Sistemiä, ja erityisesti Hyvinkään kaupungintalon työtilojen suunnittelussa keskityimme kehittämään erilaisia ratkaisuja akustisiin ongelmiin.
Muuntojoustavuus
Porvoon Campus oli Sistemiltä kehitystyön ponnistus ja Suomen ensimmäisiä oppilaitoksia, jossa tiloista suunniteltiin muuntojoustavat ja nykyajan mukaisesti monimuotoiset.
Tietomallinnus
Kolmiuloitteinen suunnittelu oli ollut jo pitkään Sistemin voimavara, mutta nyt kaikki suunnittelijamme siirtyivät tietomallinukseen. Etuina tästä ovat erityisesti yhteistyön tehostuminen eri suunnittelualojen välillä ja lopullisen suunnitelman varmistuminen viimesiäkin yksityiskohtia myöten.
AI mukaan
Tekoäly tuo uusia ulottuvuuksia suunnitteluun ja tehostaa välivaiheita. Uskomme, että tekoäly tuo jatkossa vielä lisää työkaluja osaavan suunnittelijan käyttöön.